Едва ли има някой в България, който да не е

...
 Едва ли има някой в България, който да не е
Коментари Харесай

Ето откъде идват дрехите втора употреба, които българите масово купуват!

 

Едва ли има някой в България, който да не е влизал в магазин, в който се продават облекла „ second hand ”.  Повечето от нас ги избират поради прелестно ниските цени на фона на финансовата рецесия и стесненият фамилен бюджет. Въпреки, че тези дрехи са използвани и доста непокътнати, с цел да се изложат на стилажите те би трябвало да са третирани по избран метод, пише trafic-bg.

Има облекла, които дори не са обличани и са на известни модни марки. Такива дрехи са си същинска находка. Въобще не се замисляйте, а си ги купете. Те най-вероятно са били носени от  манекен на  някоя витрина или подаяние от семейство, което има допълнително. Търговците, които държат на асортимента си ги обработват в допълнение с изключение на наложителните дезинфекциране, пране и гладене. Такива облекла са дори ароматизирани и по нищо не отстъпват на чисто новите облекла от магазините.

Любопитно е обаче, че облеклата, които българите си купуват от магазините за втора ръка, също идват от такива контейнери, единствено че от Западна Европа и Съединени американски щати. Тоест износваме изхвърлените облекла на западноевропейците и американците.

От Националния съюз на вносителите и търговците на облекла втора ръка в България описват какъв е пътят на облеклата, които висят в доста от българските дрешници:

Камиони на компаниите минават и изпразват контейнерите, след което извозват облеклата и обувките в складови бази. Там те се дезинфекцират и приготвят за доставка за съответната страна. Дезинфекцията с Консолин Формацин спрей при температура 90°, за което се издава „ Сертификат
за обезпаразитяване “. Стоката се пакетира и се натоварва в камиони /контейнери за страната клиент. По-голямата част от стоката се продава в Европа и Русия а друга по-малка част в Африка.

Чрез продажбата на тази стока се финансират филантропични планове в развиващите се страни. “

По данни на РИОКОЗ броят на магазините за облекла втора ръка в страната е над 4000. Числеността на хората, които са ангажирани директно и се трудят в този отрасъл,

е повече от 20 000 души. По данни в страната пък се внасят и обработват около 10 000 т. облекла втора ръка всеки месец.

Бизнесът с облекла втора ръка се разраства бързо у нас, което демонстрира, че новите тоалети напълно не са по джоба на всеки българин.

Остава въпросът кой ще слага облекла в българските контейнери, откакто нашите идват от задгранични такива? / sfpscript.com

 

И още: 

Даже в последно време зачестиха случаи на тъкмо такива измами, когато притежатели на магазини купуват безусловно непокътнати облекла втора ръка и след това ги продават за нови. Някои пък имат връзки в „ second hand ” базарите,  в които им се избират най-хубавите маркови дрехи  и след това ги препродават в интернет пространството. Както е споделил един наш общественник „ Само тарикатите съумяват в този свят ”.

Но да се върнем на условията за подобен тип стока. Всеки към този момент самичък се е убедил, че магазини втора ръка има под път и над път. Но малко на брой знаят че има условие за самият магазин. Повечето са места на някогашни заведения за хранене или барчета.

Чл. 4. Дрехите втора ръка би трябвало да дават отговор на следните здравни условия:  drehi vtora upotreba

1. да са почистени и дезинфекцирани;

2. да са без забележими недостатъци и петна;

3. да са здрави.

Всяка партида дрехи втора ръка, която се продава в комерсиалната мрежа или се дава като филантропична помощ, се съпровожда от документ, удостоверяващ, че е осъществена стерилизация, като се показват методът на обработка и типът на потребления препарат.Отговорност за съблюдаване на наредбата носят лицата, които внасят и продават облекла втора ръка.Когато всички тези условия са спазени ние потребителите усещаме характерната миризма на    тези препарати, с които са третирани тъканите.

Има  търговци, които заобикалят тези процедури и хигиената е под въпрос. Понякога може да получите алергия или не дай си боже гъбички от това.Има хора да вземем за пример, които имат вяра че в случай че носят такива облекла или движимости по някакъв метод ще наследят кармата на предшественика.

Има известна доза истина в това изказване, само че това е тематика на друга публикация. За нас потребителите е значимо да внимаваме когато си купуваме такива артикули.Самата разпоредба е от 2005 година само че има допълнения към нея през 2010г.Има магазини  за облекла втора ръка, които са обособили ъгъл продажба на  нови облекла. Малцина знаят, че по този метод се заобикаля тази разпоредба, тъй че бъдете нащтрек когато купувате!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР